KAŽIMÍR: Na finančnej správe bolo zhorenisko, dnes všetko funguje

08.04.2015 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) - Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) súčasnú situáciu na finančnej správe nemožno porovnávať s rokom 2012, kedy daňový systém úplne skolaboval. Skonštatoval to dnes po skončení rokovania vlády. "V roku 2012 bolo na finančnej správe zhorenisko. Nefungovalo nič, systémy vôbec nefungovali. Dnes všetko v zásade funguje," zdôraznil.

Pripustil však, že nový informačný systém finančnej správy má problémy. Zdôvodnil to však tým, že sa zavádza najrobustnejší nový systém na Slovensku. "Je najrobustnejší z hľadiska interakcie s občanom aj s verejnými inštitúciami. Okrem toho systém má svoju nábehovú krivku a dolaďovanie," podotkol minister financií s tým, že nový daňový systém sa menil takmer po 20 rokoch. "Teraz sa musíme naučiť pracovať s niečím iným," upozornil.

Tiež pripomenul, že zavádzanie nového systému pozorne sledujú aj parlamentné výbory. "Na prsty sa systému pozerajú aj opoziční poslanci. Mnohí z nich boli v roku 2012 svedkami katastrofy, ale musíme dôverovať tomu, že systém, za ktorý sme zaplatili IBM, postupne nabehne do tých kontúr, že nebude problémom pre tých, ktorí s ním pracujú, ani pre daňovníkov," doplnil minister.

Pre rezort financií je podľa Kažimíra kľúčové, ako funguje výber daní na Slovensku. "Za mesiac marec vybrala finančná správa o 120 miliónov eur na daniach v hotovosti viac, ako bola pôvodná prognóza. Z tohto pohľadu systém funguje. Sú vyplácané vratky na dani z pridanej hodnoty (DPH), neotvárajú sa kontroly, ako to bolo v roku 2012," podčiarkol minister.

Pri kolapse daňového systému v roku 2012 sa podľa neho otvárali tisícky kontrol, aby sa nevyplácali vratky na DPH. "Táto situácia tu dnes nie je. Chcem, aby aj finančná správa mohla hlásiť zlepšenie a na to potrebujeme trochu trpezlivosti," dodal Kažimír.
 

Vyberte región